Termékek Menü
0

Különböző árfekvésű türkizek

2017-06-25 20:00:00
Különböző árfekvésű türkizek

 

Mi a különbség az ún. valódi türkiz, a stabilizált türkiz, a rekonstruált türkiz és a türkinit között? Meglehetősen nagy a különbség, ahogyan az árukban is.

 

A valódi türkiz meglehetősen ritka és drága. Az igazán szép és értékes kövek árát karátonként határozzák meg (egy karát 0,2 g).

A türkiz ásványokra akkor használatos a valódi türkiz megnevezés, ha a kőből annak kibányászott állapotában készíthető ékszer. A valódi türkiz követ tehát nem kell semmilyen kezelésnek sem alávetni, mert az bányászott állapotában alkalmas ékszernek.

A türkizeknek csak kb. 2%-a az ún. valódi türkiz, a többi 98 %-ot mindenképpen szükséges valamilyen kezelésnek alávetni, hogy alkalmas legyen ékszernek. Jó minőségű, valódi türkizt a Közel-Keleten és Észak-Amerikában bányásznak.

Stabilizált türkiz

A porózusabb szerkezetű, ezért nem kellően stabil türkizbe nagy nyomáson egy kevés műgyantát préselnek. Az így kezelt ásvány lényegesen keményebb, megmunkálható és tartósabb is lesz. Ez az eljárás lényegesen nem befolyásolja a kő eredeti színét, legfeljebb kissé felerősíti azt.

A manapság ékszerbe foglalt kövek nagy része stabilizált türkiz, melyek ára szintén meglehetősen borsos.

Rekonstruált türkiz

Ha az ásvány annyira porlik, hogy stabilizált türkiz sem készíthető belőle, és esetleg a színe sem elég erős, akkor porrá őrlik és műgyantával, kevés festékkel összekeverve összepréselik. A rekonstruált türkiz már jól megmunkálható.

Türkinit

A türkinit valójában nem türkiz ásvány, hanem egy másféle ékszerkő, a fehér színű howlit türkiz kék színűre festve.  Régebben ezt kifejezetten hamisítási céllal készítették. Ma napság a türkinit széles körben elterjedt és közkedvelt, mert feltűnő, szép színe feldobja az öltözetet, és az ára is igen kedvező.