Termékek Menü
0
Ön itt jár: > >

Gy.I.K.

Miért drágábbak a féldrágakő ékszerek a bizsuknál?
Mik a féldrágakövekből, ásványokból készült ékszerek legfontosabb tulajdonságai?
Mitől függ a drágakövek, féldrágakövek, ásványékszerek ára?
Hogyan kezeljük ásványékszerünket?
Mit jelent a "fazettált"?
Mi számít drágakőnek?
Mi számít féldrágakőnek?
Mi az a drágakőutánzat?
Türkiz; rekonstruált türkiz; türkinit – mi a különbség?
Elszakadt a nyakláncom/karkötőm, mit tegyek?
Hogyan küldhetem vissza a terméket?


Miért drágábbak a féldrágakő ékszerek a bizsuknál?

A féldrágakő gyöngyök alapanyagai ásványok, amelyekből Földünkön csak korlátozott mennyiség áll rendelkezésre. Hogy mennyi, az nagymértékben függ az ásvány fajtájától. Vannak olyan féldrágakövek, amelyeket sok bányában, több országban is bányásznak, és vannak olyanok is, amelyeket csak egy területen vagy egyetlen bányában tudnak kitermelni. A kibányászott telléreket, geodákat stb. fel kell dolgozni. A felaprított kövek különböző minőséget rejthetnek egy bányán belül is, ezeket osztályozni kell, majd megfelelő méretre aprítani. Végül feldolgozásuk következik különböző formákra: golyókra, hasábokra, ovális, csavart és még sokféle formára. Természetesen a kövek egyes fajtái nem alkalmasak mindenfelé forma alapanyagára, a kő tulajdonságai döntik el a feldolgozás módját. A kész ásványgyöngy formákat azután egyenként be kell fogatni és két átellenes oldaláról megfúrni úgy, hogy a két furat középen egy egyenest létrehozva találkozzon. Például egy 4 mm-es ásványgyöngy esetében a minimális 40 cm lánchosszhoz 100 db gyöngyöt kell megfúrni, ami 200 precízen kivitelezett fúrást jelent.

A kész gyöngyök többszörös válogatási folyamaton mennek keresztül, hogy a törött, méretben nagyon eltérő, más színű, repedt, ferde furatú gyöngyöket kivegyék, a jó minőségűeket pedig színek, fénytörés szerint is szétválogassák. A gyöngyöket ezután ún. szállítószálra vagy szállító-damilra fűzik. Mindez meglehetősen munka- és energiaigényes. 

Ezután kerül a kereskedelembe, ahol törvényszerűen több kézen kell keresztül mennie, hogy a világ minden részébe juthasson a szállítmányból. Végül az ékszerkészítőkhöz kerül az alapanyag. 

Még egy sima, egysoros nyaklánc elkészítése is sokkal több időbe telik, mint azt gondolnánk. De az igazán sok idő a tervezés, ami az ötlettől indul, és néha a végére egészen más lesz, mint ami az eredeti gondolat volt. A tervező addig válogatja az egymáshoz illő különböző köveket, azonos kövek különböző minőségeit, a közteseket, kiegészítőket, míg esztétikai és használati értelemben is tökéletesnek nem érzi alkotását. 

Ezt már csak a tervek alapján az ékszerek kivitelezése követi és az ékszer kereskedelmi forgalomba kerülhet. A féldrágakő ékszerek tehát korlátozottan rendelkezésre álló, ritka ásványokból, a teljes folyamat során kézi feldolgozással, manufakturákban vagy kis műhelyekben készülnek.

A különböző műanyagokból, stb. készült, tömegtermelésben előállított bizsuk alapanyaga jóval olcsóbb, mint a bányászott féldrágakövekből készült gyöngyök, és maguknak a bizsuékszereknek az  előállítása is nagy mennyiségben, ipari méretekben történik. 

Ezért van az, hogy az egyedi tervezésű ékszerek sokkal drágábbak, mint a száz vagy ezer számra megvásárolható tömegtermékek.

Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor rájövünk, hogy a sokkal jobban járunk egy tartós értéket képviselő féldrágakő ékszerrel, mint az egy szezonra vásárolt olcsónak mondott bizsuval. Bár, ha jobban megnézzük a bizsu árakat, látjuk, hogy pl. a bizsu boltokban, vagy ékszereket is forgalmazó kozmetikai termékeket forgalmazó webáruházakban az 5-10 ezer Ft-os nyakláncoknál, 2-5 ezer Ft-os karkötőknél vannak még jóval drágábbak is, úgyhogy igazán jó választás a féldrágakő ékszer. 

Ha összevetjük a féldrágakövek, ásványok ritkaságát, a feldolgozásukba fektetett sok kézi munkát, az ékszerek egyediségét, tartósságát, akkor rájövünk, hogy valójában sokkal olcsóbbak a talmi csillogású bizsuknál, örök értéket képviselnek a nemes anyagok. 

Mik a féldrágakövekből, ásványokból készült ékszerek legfontosabb tulajdonságai?

Ezeknek az ékszereknek az alapanyaga a természetben keletkezett, geológiai folyamatok eredményeként, millió évekkel ezelőtt. Viszonylag ritkák, vagy nagyon ritkák. A képződés során végbement folyamatok eredményeként különböző kémiai összetételű anyagok préselődhettek egymásba, belekerülhettek a kristályokba különböző elemek, különböző színváltozatokat létrehozva ezzel. Lehetnek, és nagyon gyakran vannak is az ásványok anyagában repedések, különböző (gáz, folyadék vagy szilárd) zárványok. 

Az ásványok anyaga, keletkezési módja meghatározza tulajdonságaikat is. Például az egyes ásványok keménysége eltérő, de mások a hasadási tulajdonságaik is. Egyesek áttetszőek, mások tömörek, átlátszatlanok. Eltérnek fénytörési tulajdonságaik, színük, maximális méretük melyekben előfordulhatnak. Az ásványokban található repedések mentén a gyöngyök esetleg eltörhetnek, ezért nem ajánlott azokat leejteni.

Mitől függ a drágakövek, féldrágakövek, ásványékszerek ára?

Az ár függ az alapanyagok árától.

Mindenki tudja, hogy milyen drága a gyémánt. Ha megkérdeznénk, hogy melyik a drágább, az akvamarin vagy a gyémánt, ezer emberből majdnem ezer vágná rá gondolkodás nélkül, hogy a gyémánt. Ugyanígy, ha azt kérdeznénk, hogy a gránát vagy a rubin a drágább, szinte mindenki a rubint választaná. 

Ebben sok igazság van, mert az árat egyrészt valóban az ásvány fajtája határozza meg, és ilyen értelemben valóban a gyémánt a legdrágább. 

De a helyzet azért nem ilyen egyszerű, mert nagyon sokat számít az adott kő minősége is. Így előfordulhat, hogy egy kevésbé értékes ásványból készült hibátlan drágakő sokkal értékesebb, mint pl. egy gyémántból készült, azonos méretű kő.

De számít a kő nagysága is. Két azonos ásványból álló, és azonos minőségű kő, pl. két gyémánt közül a nagyobb méretű, nagyobb súlyú kő ér többet, mégpedig a méretbeli eltéréshez képest többszörösen.

Számít a kő csiszolási módja és a csiszolás minősége is.

A kész ékszer értéke

Az ár függ tehát az ékszerben felhasznált ásvány gyöngyök fajtájától, méretétől, formájától, a csiszolás módjától, minőségétől. Sokat számít az is, hogy az ékszerbe épített gyöngyök azonos minőségűek-e, van-e és mekkora méretbeli eltérés az elvileg megegyező méretű szemek között, amit a szemek többszöri válogatásával lehet elérni. Ez szintén jelentősen növeli az árat, mert a kiválogatott kevésbé jó minőségű gyöngyöket csak nagyon alacsony áron lehet értékesíteni.

Az ékszer értékét, így árát is növeli a művészi színvonalú design, és az egyediség is.

Hogyan kezeljük ásványékszerünket?

Az egyes ásványok keménysége eltérő, ezért a használatuk során vigyázni kell arra, hogy a különböző keménységű ásványok ne súrlódjanak egymáson, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy lehetőleg egyesével, külön dobozokban tartsuk őket. Webáruházunkban kapható lesz díszdoboz is, amely nemcsak dekoratív, de hathatósan meg is védi féldrágakő ékszerünket. Érdemes egy komoly ékszerre ennyit pluszban rákölteni, mert egy ilyen ékszert egy életen át viselhetünk, sőt tovább adhatjuk szeretteinknek is.

Ha egy dobozban több ékszert is tartunk, helyezzünk közéjük puha, 100% pamutból, vagy valódi selyemből készült anyagmaradékot, bársonyt, úgy hogy az ékszerek anyaga ne érjen egymáshoz.

Az ékszereket ne mossuk vízben, mert lehet olyan kő, amelynek ez árt, de a sodrony – amelyre a legtöbb láncot annak nagy súlya miatt felfűztük – a víztől biztosan rozsdásodni fog. A rozsda elszínezheti a féldrágaköveket, de a lánc is elszakadhat. 

Vigyázzunk, ne ejtsük le az ékszereket, a természetes ásványokból álló féldrágakövek nagyon törékenyek, ezért egyes szemek eltörhetnek.

Ha véletlenül elszakítottuk a láncot, szedjük össze az összes szemet és fűzessük fel újra. Ne próbálja meg saját maga felfűzni, mert nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Ha nem megfelelő a fűzési alapanyag minősége, nem jól rögzíti a láncot kezdéskor és befejezéskor, akkor az újra el fog szakadni. Ha ez esetleg utcán, metrón, stb. forgalmas helyen történik, akkor esetleg össze sem tudja majd szedni a gyöngyöket.

Mit jelent a „fazettált”?

A drágakövekből, féldrágakövekből készült gyöngyökre pici, sík lapocskákat csiszolnak, ezáltal jobban szórják a fényt.

Mi számít drágakőnek?

Drágakőnek általában olyan ásványi eredetű, dekoratív anyagokat tekintünk, amelyek jól megmunkálhatók, tartósak, szépek és ritkák, ezért az áruk nagyon magas. Drágakőnek számít a gyémánt, smaragd, rubin, zafír, topáz. Vannak, akik ide sorolják még a hibátlan minőségű akvamarint, ametisztet is. A drágakövekből ékszereket készítenek.

Mi számít féldrágakőnek?

Féldrágakőnek általában olyan ásványi eredetű, dekoratív anyagokat tekintünk, amelyek jól megmunkálhatók, tartósak, szépek és ritkák vagy viszonylag ritkák, alkalmasak ékszernek. A féldrágakövek és a drágakövek közötti legfontosabb különbség az árukban van. A féldrágakövek lényegesen olcsóbbak, mint a drágakövek. Hogy hol húzzuk meg a határt, az megegyezés kérdése. Az oldalunkon kapható ékszerek mind féldrágakövekből készültek. Kiegészítésként tartalmaznak még néha szintetikus köveket (ezt mindig külön feltüntetjük) és antiallargén ékszerfém alkatrészeket, fűzőanyagokat is.

Mi az a drágakőutánzat?

Olyan anyag, amely külső megjelenésében hasonló ahhoz a drágakőhöz, amit utánoz, de kémiai összetétele, kristályszerkezete, fizikai tulajdonságai mások, mint az utánzott drága/féldrágakő tulajdonságai. Drágakő utánzat esetén mindig fel kell tüntetni, hogy az csak utánzat, és az ára is csak töredéke lehet a drágakő árának.

Türkiz; rekonstruált türkiz; türkinit – mi a különbség?

A türkiz valódi kő, eredeti állapotában megtartva. 

A rekonstruált vagy rekotürkiz szintén valódi kő, de rosszabb minőségű, mállékony, ezért műgyantával itatják át, hogy keményebbé, tartósabbá tegyék. A rekonstruált türkiz ugyanolyan szép, mint az eredeti állapotú, de sokkal jobban bírja a strapát, és olcsóbb. Ha a termék rekonstruált türkizt tartalmaz, azt mindig fel kell tüntetni.

A türkinit is valódi féldrágakő, mégpedig howlit. A howlit fehér színű, szép, szürke erezetes kő, amelyet türkiz kékre színeznek, hogy a türkizhez hasonló külsőt érjenek el. Régebben gyakran hamisították a drága és ritka türkizt festett howlittal, ma már ez csak elvétve fordul elő. A türkinit forgalomba hozatala, felhasználása ékszerekben gyakori és törvényes, korrekt, de mindig fel kell tüntetni, hogy türkinitről van szó. 

Elszakadt a nyakláncom/karkötőm, mit tegyek?

Amennyiben egy lánc, vagy karkötő elszakad, az újrafűzés költsége jelentős. Abban az esetben, ha nálunk vásárolt lánca vagy karkötője bármilyen okból elszakadna, küldje vissza a terméket és 2 éven belül (!) ingyenesen, saját költségünkön újrafűzzük. Fontos, hogy az ékszert gondosan csomagolja be, hogy az a szállítás során ne sérüljön meg.

Hogyan küldhetem vissza a terméket?

A vásárlástól számított 15 napon belül bármikor, indoklás nélkül visszaküldheti a terméket és kérdés nélkül visszatérítjük annak árát. A pénz visszatérítése a visszaküldött termék átvételét követő első banki napon történik bankátutalással arra a számlára, amelyről Ön a vételárat utalta.

Fontos, hogy a terméket gondosan csomagolja be, hogy az a szállítás során ne sérüljön meg. Célszerű legalább olyan biztonságú csomagolásban visszaküldeni, amilyenben kézhez kapta a terméket. Nem tudunk felelősséget vállalni az olyan kárért, amely a nem megfelelő csomagolás miatt keletkezett.