Termékek Menü
0

Drágakövek, féldrágakövek és egyéb ásványok - A homok

Miért nem drágakő a homok? Azt hiszem, hogy furcsán néznének arra, aki ezt a kérdést tenné fel. Pedig nem is olyan nagy butaság.

A tiszta homok ugyanis szilícium-dioxid (SiO2), ugyanúgy ahogyan a hegyikristály, a tejkvarc, az ametiszt, a citrin, az ametrin, a rózsakvarc, az aventurin-kvarc, a füstkvarc, a rutilkvarc, a tigrisszem, a sólyomszem, a macskaszem, a kék kalcedon, a krizopráz, a karneol, a heliotrop, a jáspisok, az achátok számtalan változata, az onix-félék, … 

Ezeknek a gyönyörű és rendkívül változatos megjelenésű köveknek az alapanyaga egyaránt SiO2 ugyanúgy, mint a homoknak. Szépek, gyönyörűen csillognak és eléggé kemények (Mohs-skálán 7-es keménység) ahhoz, hogy tartós ékszerek készülhessenek belőlük. Ezek alapján a homok is megfelelne, nem véletlenül csillog a tengerparton a tűző napban. Csakhogy a homoknak van két „hibája”: nagyon apró szemű és a világon mindenhol rengeteg van belőle, ezért igen csekély az értéke.

Ezek szerint a homokról, mint drágakőről le kell mondanunk, mert drágakőnek, ill. féldrágakőnek csak a szép, eléggé kemény és ritka, ezért értékes ásványokat tekintjük.

Tartalomhoz tartozó címkék: féldrágakövek