Termékek Menü
0

Célkeresztben a féldrágakövek: a jáspis jellemzői

A kvarc család tagjai közé sorolhatjuk a jáspist, mely féldrágakő, s nevének jelentése, görögül: lángolt, vagy lángoló kő. Színárnyalatai rengeteg verzióban elérhetők, így kapható belőle barnás, vöröses, sárgás, szürkés, de akár kékes, fehéres, feketés variáns is. A barna, és a vörös féldrágakő Egyiptom, és India vidékeiről származik, míg a szürke jáspis elsősorban Európában, azon belül is Németországban fordul elő.

A színes verziók belső Ázsiát, és az Urál vidékét gazdagítják. Nem csak színben találhat nagyon eltérő darabokat, de a rajzosság is egészen más formában mutatkozik meg, az egyes kövek esetében. Közös jellemzője az összes létező jáspis fajtának, hogy tömör szerkezetűek, nem áttetszőek. Ha ennek a féldrágakőnek a történelmét elemeznénk, akkor messzire kellene visszanyúlnunk, hiszen már a Bibliában is emlegették, ahogy számos keleti monda, legenda kapcsolódik a nevéhez.

Az eltérő források egyben megegyeznek, a jáspist szerencsehozó kőnek titulálták. Érdekességként elmondható róla, hogy a lenyugvó nap erejét gyűjti össze, azaz a horizont mögé lebukó napkorona már elhaló fényétől töltődik fel. A jáspishoz a tűz eleme tartozik, ezért is lényeges, hogy ebből a féldrágakőből készült ékszerére fokozottan figyeljen. Ne hagyja teljesen kihűlni, átfagyni. A kristályterapeuták rendszeresen alkalmazzák gyógyhatásának kiaknázása céljából. Jótékonyan befolyásolja a hallás problémákat, de arcüregi, vagy fog eredetű fájdalom enyhítésére is javasolható.

A jáspis viselésével a gondolatok kitisztíthatók, a zavaros félelmek eltávolíthatók, melynek hála nyugalom, harmónia költözhet életébe. Ezen jellemvonásainak köszönheti, hogy Tibetben hihetetlen népszerűségnek örvend.

Tartalomhoz tartozó címkék: jáspis féldrágakövek