Termékek Menü
0

Az ásványok mágikus erejébe vetett hit

Az emberiség számtalan természeti jelenséget még ma sem tud megmagyarázni.

Gondoljunk bele, hogy minél régebbi korba megyünk vissza, annál kevesebb jelenséget értettek meg, annál kevesebbre tudtak tudományos magyarázatot adni, de mert nem szerettek tudatlanságban, sötétségben élni, ismerni akarták a jelenségek okát, hát megmagyarázták úgy, ahogy tudták.

A drágakövekből kevés volt, tündöklő szépségük megigézte az embereket. Mivel a drágakövek természeti képződmények, szinte sohasem tökéletes egykristályok, hanem azonos vagy különböző összetételű kövek egybenőtt kristályai, és/vagy zárványosak is. A zárványok mennyisége, megjelenési formája is jellemző az egyes ásvány fajtákra, sokszor a zárványok teszik még értékesebbé a drágakövet.

Igaz, ritkán, de előfordulnak olyan zárványok, amelyek megjelenési formái valamilyen élőlényre, tárgyra vagy éppen személyre emlékeztetnek minket. Egy híres, a németországbeli Oberammengrau-ban talált kőben láthatók Jézus Krisztus arcvonásai. De találtak olyan achátot is – még az ókorban -, melyen tisztán kivehető a lantján látszó Apollón isten és körülötte a kilenc múzsa.

A tudomány adott fejlettségi szintjén megmagyarázhatatlan jelenségek, egyes drágaköveken található, pl. fentebb is említett zárványok, néhány igen értékes drágakő tulajdonosával történt tragikus események, esetleg csodás gyógyulások nyomán az emberek mágikus tulajdonságokkal ruházták fel a drágaköveket.

Tartalomhoz tartozó címkék: féldrágakövek