Termékek Menü
0

Ásvány - drágakő - féldrágakő - ékszer: mi a különbség közöttük és mi a közös bennük?

Itt a Földön, az emberiség több mint 3000 féle ásványt ismer. Ezek közül alig néhány ásvány tartozik a legdrágább kövek, az ún. drágakövek csoportjába. Ezekből készülnek az igazán drága ékszerek.

Ezen kívül még maximum 300 féle egyéb ásványból készítenek különböző formájú gyöngyöket, medálokat, de ebben a számban már benne vannak egy-egy ásványféle különböző változatai és azok az ásványok is, amelyek tulajdonságaiknál fogva kevésbé alkalmasak ékszerkénti viselésre, így inkább csak gyűjtőknek csiszolják, készítik azokat.

A valódi ékszerek alapanyagai az ezüst, az arany, a platina és különböző kövek.

Ahhoz, hogy egy kő alkalmas legyen ékszer alapanyagaként többféle követelményeknek kell megfelelnie:

  • Legyen legalább annyira kemény, kopásálló, hogy az ékszer alkalmas legyen viselésre.
  • Legyen szép színű, csillogó, esetleg különleges mintázatú, vagyis dekoratív.
  • Legyen ritka vagy legalább viszonylag ritka.
  • Fontos a kő mérete is.

Ha egy kő rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, akkor alkalmas ékszernek.

A legdrágább köveket mindig nemesfémbe (platina, aranyötvözet, esetleg ezüst) foglalják.

A kevésbé értékes köveket többnyire valamilyen gyöngy formájúra faragják, koptatják, és átfúrva láncokat, karkötőket, gyűrűket és fülbevalókat készítenek belőlük. Az olcsóbb kövek legszebb példányaiból medálokat készítenek, melyek lehetnek fém foglalatúak, de foglalat nélküliek is.  

A legdrágább, legértékesebb, legritkább ásvány kövek tehát a drágakövek. Egyben ezek a legkeményebb kövek is:

  • gyémánt,
  • korund (padparadsa, különféle színű zafírok, rubin),
  • topáz,
  • smaragd.

A féldrágakövek közé a viszonylag ritka, még megfelelő keménységű, szép színű, fényű vagy mintázatú ásvány köveket szokás sorolni.

A kategóriák határai nem szigorúan merevek, előfordul, hogy egy követ egyes helyeken drágakőként határoznak meg, másutt féldrágakőként. Ugyanez mondható el a féldrágakövek és az ún. ásványi kövek közötti határvonalról is. 

Ékszer lehet fémbe foglalt drágakő, féldrágakő, esetleg ásvány, de készülhet fémfoglalat nélkül is. A drágakövek apró, kevésbé szép, zárványos darabjait átfúrják és felfűzve nyakláncként, karkötőként vagy fülbevalóként hozzák forgalomba. Az így készült rubin, smaragd, zafír, gyémánt nyakláncok már néhány tízezer forintból is megvásárolhatók.

A féldrágakövek lényegesen olcsóbbak, így akár 16 mm átmérőjű szabályos gömbök, egyéb formák csiszolhatók belőlük. Értékesebb lesz a féldrágakő gyöngy és a belőlük készült ékszer, ha a gyöngyre apró, sík  lapocskákat, ún. fazettákat csiszolnak. Az így készült ún. fazettált gyöngyök drágábbak a sima felületű gyöngyöknél.

A féldrágakövek szép példányait szokás fémbe (többnyire arany vagy ezüst) foglalni, de foglalat nélküli ékszereket is nagy számban készítenek belőlük.

Az olcsóbb kövekre általában nem szokás a féldrágakő kifejezést használni, de hogy hol a határ az nagyon is képlékeny. A féldrágakövek közé nem sorolt köveket és a belőlük készült ékszereket általában az ásványkő, ásvány ékszer meghatározással illetik.

Az ásvány ékszer kifejezés tehát egyaránt alkalmazható a legdrágább drágakövekből, a féldrágakövekből és a legolcsóbb ásványokból készült ékszerekre is.

Tartalomhoz tartozó címkék: ékszerek féldrágakövek