Termékek Menü
0

Népszerű féldrágaköveink, ametiszt kő, hegyikristály

Összetételét tekintve mindhárom kő kvarc (szilícium-dioxid), keménységük a Mohs-skálán egyaránt 7-es, ékszernek kiválóan alkalmas féldrágakövek.

Ametiszt

A lila többféle árnyalatában előforduló kő, talán a legértékesebb a kvarcfélék közül. Vastartalma adja lila színét, amely azonban kb. 500 ˚C-ra hevítve sárgává válik, citrinné alakul. Néha az ametiszt együtt kristályosodott a citrinnel, így jött létre az ametrin. 

Az ametisztnek többféle változata ismert, a legértékesebbek az áttetsző, zárvány nélküli tiszta mély lila színű kövek. Nagyon szép ékszerek készíthetők az átlátszatlan, tömör ametisztből is.

Az ametiszt a keresztény egyházi előkelőségek legkedveltebb köve volt, a szentképeket, a miseruhákat, templomi tárgyakat gyakran díszítették ametiszt kővel. Felszentelésükkor a püspököknek ametiszt köves gyűrűt ajándékoztak, ezért hívják gyakran még ma is püspökkőnek.

Régen hittek abban is, hogy az ametiszt megóvja tulajdonosát a részegségtől, igyon bármennyit is. Ezért az ókorban kedvelték az ametisztből faragott borospoharat.

Nagyobb mennyiségben Brazíliában, Srí Lankán, az Ural-hegységben, Kola-félszigeten bányásznak szép, tiszta ametiszt kristályokat. 

Hegyikristály

A hegyikristály is kvarcféle, de teljesen átlátszó és színtelen.

Az őskorban nyílvesszők, lándzsák hegyét készítették hegyi kristályból.  Később a gazdagság és a hatalom jelképe volt, az ókori Rómában használati tárgyakat készítettek belőle, elsősorban kupákat, vázákat. Bizáncban is része volt az uralkodói jelvényeknek. Az európai királyok, császárok uralkodói jelvényei is szinte mindig hegyikristállyal készültek. A magyar koronázási jogarba hatalmas hegyikristály gömböt foglaltak, de a skót jogarban is kristálygömbök vannak. I.Péter orosz cár szamovárját egyetlen hegyikristály tömbből faragták ki, de szívesen dolgozott vele Fabergé is. A polgári réteg ékszerként, szerencsehozó kőként is szívesen viselte, egy időben a pecsétnyomók is legtöbbször hegyikristályból készültek.   

A hegyikristály évszázadokig a tisztaság, becsület, őszinteség szimbóluma volt, sőt még ma is az. 

Sok helyen bányásszák, mert a világ minden részén fellelhetők áttetsző, színtelen kristályai, melyek néha a többméteres nagyságot is elérhetik. 

Rózsakvarc

Félig áttetsző, rózsaszín, szép fényű ásvány.  A rózsakvarc is egy kvarcféle, rózsás árnyalatát a benne található titán adja. Ha sok titánt tartalmaz, az rutil tűkben kiválik a kőben. Ha ezek a rutil tűk aprók és nagyjából párhuzamosan rendezettek, akkor a rájuk eső fényt csillagszerűen törik meg, ettől látjuk olyan szépen csillogónak, meleg fényűnek.

Óvatosan kell vele bánni, mert nagyon törékeny, és azért is, mert napfénynek tartósan kitéve a színe kifakul.

Washington DC-ben a Smithsonian Institut tulajdonában egy 125 g-os gyönyörű rózsakvarc gömb van. 

A legtöbb kő az Altáj vidékéről, brazíliai, karéliai, namíbiai, kazahsztáni, kínai, mongóliai, orosz, amerikai (Maine állam) és madagaszkári bányákból kerül forgalomba.